Támogatóknak

Támogatói levél
Gyüttment Fesztivál 2018
Zebegény

 
A Gyüttment Fesztivált is szervező, önkéntesek lelkesedéséből létrejött Egyesületünk, a Mindenegyüttmegy nevében fogalmaztuk támogatói levelünket. Érték-társainkkal együtt keressük az új utakat a felelősségvállalás, szolidaritás, öko-tudatosság és fenntarthatóság terén. A Fesztivál létrehozásához, munkánk folytatásához hívjuk azokat a támogatókat, akiknek módjában áll társadalmi – közösségi vállalkozásunk mögé állni.
Társadalmi, gazdasági és környezeti válságban élünk – közösen keressük a kiutat
Társas kapcsolataink nem működnek, magányos emberek csoportjává váltunk közösség helyett, mentális és lelki betegségekkel terhelt társadalomban, anyagi gazdagságunk ellenére. Ökoszisztémáink a pusztulás szélén, termőföldjeink terméketlenné válnak, vizeinket visszafordíthatatlanul elszennyeztük, élővilágunk változatossága és változékonysága folyamatosan csökken, miközben az ember okozta klímaváltozás egyre sűrűbb környezeti katasztrófákkal sújtja bolygónkat. A világgazdaság egyre döcögősebb növekedése csak az erőforrások végső kizsarolása mellett, több milliárd éhező, otthont nélkülöző, méltóságától megfosztott ember kárára tud folytatódni. Valami elromlott. Újszerű, alapvető kulturális és társadalmi változásokat eszközölni képes modellekre, kezdeményezésekre van szükségünk.

Nagyon úgy tűnik, nincs más lehetőségünk, mint látszólag utópisztikus elképzelések felé fordulni, és azokat tényleg megvalósítani.
El tudsz képzelni egy olyan társadalmat, amit nem a pénz és a profit dominál? Ahol minden ember, minden élőlény értékes, és kézzel tapintható a levegőben a szeretet és a szolidaritás? Ahol a gazdaság alkalmazkodik a helyi adottságokhoz, és nem a helyi ökoszisztémát próbáljuk a tervezőasztalon elképzeltekhez szabni? Amit nem óriásvállalatok és korrupt vezetők egy szűk csoportja dominál, hanem egymással összefüggő, helyi-erőforrás alapon működő szerveződések? Ahol értékes és értelmes munkát végzel, ami mellett van elég időd a szeretteidre, a kikapcsolódásra, a saját lelki fejlődésedre? Ahol megtartjuk a múlt értékeit, de van tere az innovációnak, az újításnak?”  (Tuba Máté – humánökológus társunk)
Egy öko-lokális társadalmi modell az élet minden területét átható, teljes paradigmaváltást feltételez. Újszerű, ésszerű, szívünk szerinti, emberléptékű megoldásokat a helyi gazdaság, a közlekedés, az energiagazdálkodás, a pénzrendszer és annak alternatívái, az építészet, a hulladékgazdálkodás, a természetvédelem, a vízgazdálkodás, az oktatás-nevelés, a részvételi demokrácia, és a közösségszervezés terén. A Gyüttment Fesztiválon ezen témák mentén osztjuk meg tudásunkat, tapasztalatainkat.

Vidékfejlesztés – gyakorlatban!
A Fesztivál alatt a számos vidéken újrakezdéshez kapcsolódó program mentén azt a tudást szeretnénk összegyűjteni, ami kirajzolhatja, milyen az a világ, amiben fenntarthatóan érdemes és lehet is élni. A város nem élhető a vidékről származó tisztességes élelmiszerek és más javak nélkül, a vidéknek pedig szüksége van a városok nyújtotta háttérre. Ennek a kapcsolatnak egyensúlyba kell kerülnie ahhoz, hogy társadalmunk fenntartható legyen, és bár a vidéki élet, kultúra és gasztronómia napról napra népszerűbb, tudás és kapcsolatrendszer hiányában mégis többen költöznek Budapestre, vagy más városokba, mint vidékre.
Lakóház építése 1 millió forint alatt, élelmiszer önrendelkezés, papírhulladékból laskagomba, független – sárga csekk nélküli élet, ruházkodás helyi alapanyagokból, tényleg működő közösségi együttélési minták, innovatív, ökologikus megélhetési formák vidéken – történetek egy új, létező paradigma kellős közepéről. A hagyományos tudás mellett megismerhetőek az ökotudatos létezéshez kapcsolódó forradalmi vívmányok is.
A Gyüttment Fesztiválon megismerkedhetnek vidéken újrakezdők, az országban már létező gyüttment közösségek, és azok, akik még csak álmodoznak a vidéki életről egy olyan eseményen, ahol közösséget alkotva együtt keressük a válaszokat a jelenünket és jövőnket feszítő társadalmi, gazdasági és környezeti kérdésekre.

Vándorfesztiválként folytatjuk…
Vándorfesztiválként együtt ismerhetjük meg a vidéket, az ott élőket, a hagyományokat és a térség kínálta lehetőségeket. Szeretnénk olyan találkozási lehetőségeket létrehozni, amelyben a környékbeli gyüttmentek megismerhetik egymást, együttműködések indulhatnak, barátságok születhetnek. Célunk a helyi erőforráson alapuló gazdaság fejlesztése, ezért a közelben élőktől vásároljuk az alapanyagokat, őket bízzuk meg a szakmunkákra.
Vendéglátóinkkal közösen összegyűjtjük a helykereső gyüttmenteknek azokat a lehetőségeket, amiket a térség kínál. Polgármesterek, gazdák, vidékfejlesztők, tapasztalt gyüttmentek mutatják meg azokat a beköltözhető házakat, megművelésre váró földeket, társakra váró gazdaságokat, munka lehetőségeket, amelyek tőke híján lévő fiatalokat, családokat segítheti az új élet elkezdésében.
Formálódnak a szokásaink – 4 nap hulladék nélkül
Évről évre, a növekvő szervezői csapatnak köszönhetően tudunk fejlődni. Ezért 2017-től kezdve Zeró Hulladék Fesztivált tartunk. Személetformáló hatása óriási lehet mindannyiunk számára, szembesülhetünk vele, hogy jelenlegi életvitelünkhöz milyen nagy szervezést, átgondolást jelent 4 napot egy évből hulladékmentesen eltölteni. A résztvevők megismerik mire van és mire nincs szükség a hulladékmentes élethez. Mit és hogyan komposztáljunk, hogyan sarjad új élet a komposztból. Mivel tisztálkodhatunk és mivel tisztítsuk otthonunkat.

Mindenegyüttmegy Egyesület
3 évvel ezelőtt indultunk, 2017-ben a gyüttment közösség összefogására és támogatására legalkalmasabb egyesületi formába rendeződtünk. Az egyesületben sok más világszépítő ötleten elkezdtünk dolgozni, az egyik egy olyan online információs adatbázis létrehozása, ami segítheti az új életbe rendeződést. További információkat az egyesület honlapján lehet találni: megyesulet.hu
Szeretnénk függetlenek maradni, hogy a megálmodott értékek ne torzulhassanak kapcsolódó érdekek elvárásai által. Ahhoz, hogy ezt megtehessük olyanok segítségét kérjük, akiknek módjában áll támogatni közös ügyünket. Olyanokat keresünk, akik velünk együtt bíznak abban, hogy a gyüttment életet választók közösségének erősödése által egészséges, szeretetteljes, emberléptékű életet, fenntartható világot teremthetünk.

A gyüttmentek találkozóján megteremtjük a lehetőségét annak, hogy a szociálisan hátrányos helyzetűek számára is biztosítva legyen a részvétel, ezért méltányos áron lehet belépőjegyet venni. Bicikliseknek jelentős kedvezménnyel, lóháton ingyenes a részvétel. A látogatók fix helypénz nélkül értékesíthetik saját maguk által előállított – megtermelt portékájukat, ösztönözve ezzel boldogulásukat, cserébe a piac sikerétől függően az egyesület becsület kasszájába örülünk a felajánlásoknak. Szeretnénk, ha mindez így maradhatna, és pénzügyileg fenntarthatóvá válna a rendezvény, az egyesület.
Legyen a gyüttmentek vendéglátója, beszállítója, támogatója
Évről évre növekszik a résztvevők száma, ezért 2017-től nagyobb hangsúlyt helyeztünk a biztonságos rendezvény technikára és nagyobb léptékű infrastruktúra kialakítására. Várhatóan a fesztivál költségvetése 9-10 Millió forint között alakul, amelyet jegy eladásból, szponzorok adományaiból, támogatásokból és helyszíni bevételekből szeretnénk fedezni. Minden támogatásnak hatalmas szerepe van közösség fejlődésében, ezért szélesíteni szeretnénk segítőink körét.
Ha magánszemélyként, cégként, közösségi vállalkozásként természetben, eszközzel, gyümölccsel, munkával, tapasztalattal vagy bármi mással támogatna minket, nagyon örülünk. A konyhában felhasználható alapanyagoktól, egy projektoron át nagyon sok mindenre van szükség a találkozókhoz, rendezvényekhez, munkánkhoz.
Ha módjában áll, hogy anyagilag támogasson minket azt is szívesen vesszük, erőforrása jó helyre kerül. Mindenegyüttmegy Egyesület – Magnet Bank, Számlaszámunk: 16200010-10066812 IBAN: HU14 1620 0010 1006 6812 0000 0000
Szponzorainknak, támogatóinkat online kommunikációs felületeinken örömmel feltüntetjük.
A gyüttmentek találkozóján olyan értékek teremtődnek, melynek sok ember látja hasznát, szolgálva a vidék fejlődését, a bolygó fenntarthatóságát és az ott élők életét. Szeretnénk, ha a Gyüttment kapcsolati háló sokak számára nyújtana biztonságos hátteret a vidéki élet kialakításához.
Hasznos linkek:
Sokat jelent, ha közösségi oldalán, vagy egyéb kommunikációs felületeken viszi a hírünket.
Gyüttment Fesztivál 2018. aug 23-26. – Facebook-esemény
Gyüttment Fesztivál – Facebook-oldal
A Fesztiválról korábban készült képeket itt, youtube csatornánkat itt nézheti meg.
Ha kérdése, kérése van keressen minket bátran.
Köszönjük, ha kapcsolódik az ügyet segítő közösséghez, szeretettel várjuk a Gyüttment Fesztiválra, Zebegénybe!
Csatlós Regina
Mindenegyüttmegy Egyesület
szevasz[kukac]gyuttmentfesztival.hu

 

Scroll to Top