SEEEN-pad

A SEEEN, azaz South Eastern European Ecovillage Network egy most alakuló délkelet európai hálózat a humanisztikus értékrenddel azonosuló közösségek, farmok, szervezetek számára. A hálózatnak jelenleg szerb, horvát, szlovén és magyar tagjai vannak. Az elmúlt években az európai ökofalu hálózattal való kapcsolattartó szerepet a Nyimi Öko Közösség tagjai töltötték be (egész pontosan Zimmermann Dániel, a férjem, és én, a SEEN-pad udvargazdája). Az elmúlt években sokat dolgoztunk rajta, hogy másokat is bevonjunk ebbe a közegbe, és hogy megosszuk azokat az értékeket, és tanulási lehetőségeket, amiket mi ebben a hálózatban egyedülállónak tartunk, főleg közösségépítés témában. 

Az egyik fontos munkánk az ökofalvak közösségépítő módszereit összefoglaló, és rendszerbe szedő CLIPS program volt, amely alatt találtuk ki horvát és szlovén barátainkkal, hogy regionális hálózatot kellene alakítanunk, hiszen nagyon hasonló problémákkal küzdünk, és sok minden összeköt minket, például a közös feldolgozásra váró történelem.

Nagy örömünkre a CLIPS képzésein már Tóth Miklós, a Gyüttment csapatának egyik oszlopos tagja is részt vett, aki a SEEEN projektben már aktívan, egyes alkalmakon társfacilitátorként szerepelt. Dióhéjban így született a SEEEN-pad (színpad) ötlete, amit egy európai együttműködéseket megjelenítő, külföldi előadóknak is teret adó helyszínnek szánunk. (elsősorban szomszédos országok képviselőinek szeretnénk teret adni, de nyitottak vagyunk távolabbi látogatókra is)

Programhelyszínünkön találkozhattok olyan európai projektek képviselőivel, és kipróbálhatjátok a programokhoz kapcsolódó izgalmas gyakorlatokat, amelyeket saját közösségetekben, családotokban is alkalmazhattok majd, (ilyen a CLIPS, a Profilantróp Egyesület Weeland és a Pandora Egyesület Belső utak a fenntarthatóság felé, illetve Mother nature programja) Emellett pedig szomszédos országok közösségeinek, és szakembereinek bemutatkozásain is részt vehettek (angol nyelven).

Úgy gondolom, hogy “Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan elv” a hálózatépítésben is érvényes, és mi is erre törekszünk: a regionális hálózatok választ nyújthatnak olyan kérdésekre, amikre a nagyobb egységet lefedő hálózatok nem tudnak.

Udvargazda, Sall Fanni

Könyvkötő, illusztrátor, képzőművész vagyok, 7 éve a Nyimi Öko Közösség tagja.

Öko-közösségünkben többféle szerepet is betöltök, jelenleg önkéntes koordinátor, kapcsolattartó, és szervező vagyok. Közösségi szerepvállalásomon kívül ökológiai, és közösségi témájú grafikák készítésével foglalkozom és részt veszek a közösségeket összekapcsoló, illetve a közösségek csomóponti tagjait összekötő és támogató hálózat kezdeményezésekben is.

Akik jobban ismerik a közösségünket, tudhatják, hogy megalakulásunkkor fontos inspirációt és megerősítést nyújtott, ezután pedig tanulási lehetőséget biztosított számunkra az ökofalu mozgalom európai szervezete (Global Ecovillage Network Europe), most  barátságok, szakmai együttműködések, közös munkák kötnek minket össze velük. Ezt a kapcsolatot közösségünk részéről eleinte férjem, Zimmermann Dániel, majd hozzá kapcsolódva én is ápoltam-ápolom.

Fontos számomra, hogy  az európai hálózat jobban jelen legyen a Dél-Kelet Európai régióban is, részt veszek a Kelet Európai Ökofalu Hálózat (Southern European Ecovillage Network) szervezésében és  a Közösségi Inkubátor Program (CLIPS) Magyarországra hozásában, és közösségépítő módszerek megosztásában.

Nyimi közösségünkben, hálózati munkámban és egyéb együttműködésekben is megtapasztaltam, hogy a közösség, és a közös munka az önismeret, öngyógyítás, és a kibontakozás végtelen terét jelentheti, ha megtaláljuk a saját részünket a közös felelősségvállalásban. Igyekszem ezt a tapasztalatot úgy átadni, hogy minél többeket inspiráljon cselekvésre.

Sall Fanni, udvargazda
Scroll to Top