Tracey Wheatney: A KÖZÖS Wekerle – kertvárosi közösségalkotás

Időpont:
augusztus 26., péntek
11:00 - 12:30

Helyszín:
Gazdálkodók tere


“Teszünk azért, hogy boldogabb, rugalmasabb, környezettudatosabb közösség lehessünk” – vallja az Átalakuló Wekerle, amelynek célja alkalmassá tenni a helyi közösségeket arra, hogy választ adjanak a klímaváltozás és az energiaszűkösség okozta kihívásokra. Ezt szolgálja a közösségek, közösségi kapcsolatok, a helyi gazdaság, a helyi termelők és kisvállalkozók erősítése, a helyi élelmiszer- és energiaforrások felkutatása, vagy létrehozása, a klímabarát háztartási, és közlekedési megoldások, vagyis különböző ökotudatos praktikák terjesztése. Az Átalakuló Wekerle több, mint tíz éve a nemzetközi Átalakuló Városok Hálózatának tagja, és Magyarország első hivatalos átalakuló közössége, ők üzemeltetik a KÖZÖS kávézót és konyhát is.

Hogyan alakulhat közösség kertvárosban is, milyen lehetőségek rejlenek egy közösségi helységben? Nos, ez fog kiderülni Tracey Wheatney, az Átalakuló Wekerle egyik alapítójának előadásából.

Tracey 2008 óta a helyi “zöld”közösség szervezésében aktív, jelenleg azzal az összeszokott csapattal dolgozik, akik “agróökologiai” és permakultúrás inspirációból hozták létre a KÖZÖS kávézót és konyhát. Tanult nemzetközi környezetpolitikát, permakultúrát, mediációt és coachingot, de átalakuló közösségek-képző, és városi őstermelő is: a KÖZÖSnek érdekes fűszereket, zöldségeket szállít be.

Az évek folyamán a Wekerlei “zöldek”, azaz az Átalakuló Wekerle – informális közösségi
háló -, ökokertész tanfolyamokat, palánta-osztásokat, magbörzéket, és sok egyéb más programot is szervezett helyben, amelyek nemcsak a helyi élelmiszereket népszerűsítették, hanem a kapcsolati hálókat is szorosabbra szőtték. Sok más is kinőtt ebből a talajból: nemzetközi és önkormányzati projektek, a Kiserdővédők eddig sikeres kampánya, fenntartható(bb) életformák, tudatos fiatalok, COVID-, és menekült-szolidaritási programok, valamint a – Felelős Gasztrohős elismeréssel is rendelkező – közösségi kávézó, a KÖZÖS 2 évvel ezelőtti elindítása.

Tracey-vel többnyire az utóbbi évek tanulságairól, és egy közösségi helységben rejlő lehetőségekről beszélgettek majd, amelyeket sok képpel, egy pár érdekes feladattal illusztrál.

A Boldogulj! podcast-csatorna készített már velük adást, itt meghallgathatjátok: https://boldogulj.hu/16-atalakulo-wekerle/

Itt pedig egy interjút olvashattok : https://recity.hu/kozossegek-atalakuloban-wekerle/

Scroll to Top