Egres Katinka: Mese és gyógynövény olaj terápiás festés

Időpont:
2019. augusztus 22., csütörtök
14:00 - 16:00

Helyszín:
Piactér – műhely


MESE ÉS GYÓGYNÖVÉNY OLAJ TERÁPIÁS FESTÉS – biztonságos és természetes alapanyagokból – 

GYEREKEKNEK és FELNŐTTEKNEK 

Egres Katinka – Esszencia Akadémia http://esszencia-akademia.hu/ 2019 

Mit érdemes tudni az aromaterápiás festésről? 

Az aromaterápiáról röviden: 

A természetben természetesen előforduló biokémiai hatóanyagok, a levegő és a szél segítségével terjedő éter alapú olajok a növény világ „információs terápiája”, vagy nano-technológiai gyógyításának is nevezhetnénk. Ezen csodálatosan bonyolult, sok száz hatóanyaggal rendelkező esszenciális olajok emberre és állatra egyaránt pozitív, gyógyító és támogató és éltető hatással bíró esszenciák működéséről és működési elvéről számtalan egészségtudományi kutatás és irodalmi feljegyzés született már az emberiség több ezer éves tapasztalata során

Az Aromaterápia több mint 5000 éves múltra visszatekintő hagyományos gyógyítási eljárás, ami csak kevesek kiváltsága volt kezdetben. ( lásd: Kleopátra, fáraók, királyok és nemesi családok, vagy csak azok rendelkezhettek eme világi kincsekkel: a földön található legpotensebb gyógynövények nyers és friss esszenciáival, aki meg tudta fizetni a drágaköveknél is értékesebb olajokat, melyeknek egyetlen cseppje is hatásos orvosság a legtöbb ismert és ismeretlen eredetű kórra és bajra egyaránt.) 

Magát a modern: aromaterápia kifejezést a 90-es években adta René-Maurice Gattefossé tudós és kémikus ennek a folyamatnak, amikor véletlenül újra felfedezte azt: 1910-ben egy véletlen baleset következtében nyílt ki rá és fedezte fel újra a levendula esszenciális (nyers, mérsékelt hőmérsékletű lepárolt) olaj használatának elképesztően széles skálán mozgó előnyeit és erényeit, majd kezdett bele mélyreható aromás gyógynövények olajának hatását vizsgáló kutatási programjába.( Keze egy kémiai folyamat során csúnyán és durván megégett és a legközelebbi lombikba mártva kezét, hogy lehűtse azt vette észre hogy soha nem látott sebességű gyógyulás következett be az égett területen, és mint kiderült az említett lombikban nem víz, hanem nyers levendula olaj volt.) Majd az I. Világháborúban sérült vagy lebetegedett katonákat kezeltek a gyors gyógyulás reményében, a professzor által javasolt: levendula, kakukkfű, citrom és szegfűszeg olajokkal. Elképesztően hatékony és gyors sebgyógyulásokat, gyulladás megszüntetést és antiszeptikus hatást keltettek, ami hatalmas 

Egres Katinka – Esszencia Akadémia http://esszencia-akademia.hu/ 2019 

újdonságnak bizonyult abban az időben, hogy semmilyen negatív mellékhatással nem rendelkeznek, sőt pozitív hangulati hatásaikat jegyezték fel, ellentétben az akkoriban vagy akár ma használatos vegyi eljárással készült gyógyszerekkel. 

Milyen olajokkal dolgozunk? 

– 100%-ban természetes, – biztonságos, – vegyszermentes, – ellenőrzött – etikus ökogazdaságokból, – őshonos forrásból 

Az Aromaterápia egyike lett a turizmus mellett az egyik leggyorsabban növekvő iparágaknak, ami sajnos a felhígulását is eredményezte. A Rosemann Egyetem független kutatási eredményei szerint az aromaterápia piac 97 %-a valamilyen úton-módon hamisított vagy kémiai eljárással készülő, TERÁPIÁS HATÁSSAL nem rendelkező, az idegrendszert is károsító, szintetikus olajakat különböző arányban tartalmazó gyártósorrá lett. Mindössze 3 olyan nagyobb szervezetet találtak, aminek az olajai 100%-ban természetes forrásból származó, nyers, manipulálatlan, vegyszermentes olajok voltak egytől egyig. Ezek az alulról szerveződő szervezetek az aromaterápia ipar kifehérítésén és standardizálásán dolgoznak, és ami környezeti és szociális szempontból nem kizsákmányoló, tehát ETIKUS módon és valóban természetes forrásból nyers és tiszta olajokat forgalmaznak, mindenféle manipulációtól mentesen. 

Az esszenciális olajok amikkel dolgozunk, ezen 3 úttörő szervezet egyike: a neve doTerra – „A Föld Ajándéka” ami saját minősítési rendszert és egy hiperetikus gazdasági modellt dolgozott ki a hamisított olajak kiszűrésére, és az évezredek óta olajpárolással foglalkozó közösségek felemelésére és bármely család számára elérhető módon, a lehető legkisebb környezeti behatással, pl lebomló és újrahasznosított természetes csomagoló anyagokkal dolgoznak stb. 

Egres Katinka – Esszencia Akadémia http://esszencia-akademia.hu/ 2019 

Milyen festékekkel dolgozunk? 

– 100%-ban természetes – biztonságos – méz alapú – vízbázisú – ásványi és fűszerporral színezett – kézműves és etikus – zéró-hulladékos – bőrről, ruhákból könnyedén eltávolítható vagy kimosható 

Egres Katinka – Esszencia Akadémia http://esszencia-akademia.hu/ 2019 

Rossel Ildi, becenevén: Szilda, négy gyermekes édesanya saját fejlesztésű ásványi és fűszer-porokból és természetes alapanyagokból készülő, zéró- hulladékos kagylóhéjba rejtett festékgyöngyszemei, igazi kézműves különlegességnek számítanak kis hazánkban, gyermekeink és a mi legnagyobb örömünkre. 

*később könyvjelzőként szolgáló festéktartók 

Ildi egyedi készítésű különleges festékei, és hozzájuk tartozó meséi kiváló párosításnak bizonyulnak földünk legpotensebb gyógynövényi olajaival, páratlan élményben részesítve a hozzánk illetve asztalunkhoz térőket. 

Mire és mit fogunk festeni? 

Kizárólag természetes vagy újrahasznosított alapanyagokra dolgozunk, és hogy mit vagy ezeken belül mire festünk, annak csak a képzeletünk és a kreativitásunk szabhat határt. 

A helyben található: kavicsokra, faszelekre, fadarabokra ugyanúgy lehet majd dolgozni kicsiknek-nagyoknak egyaránt, mint az általunk hozott papírlapokra. 

Egres Katinka – Esszencia Akadémia http://esszencia-akademia.hu/ 2019 

Milyen hatással van az aromaterápiás festés a gyerekekre? 

Minden színhez társul egy-egy gyógynövény esszenciális olaja, melynek érezhető jellegzetes, csak az adott gyógynövényre jellemző illata van, valamint csak rá jellemző elsődleges és másodlagos előnyös hatással bírnak. 

Az aromaterápiás festés során használt virág-, citrus-, gyanta- fűszer- olajok elsődleges pozitív hatása, hogy festés alatt és után az olajok biztonságos és természetes hatóanyagait mintegy passzív módon belélegezve, olajonként eltérő: 

  • enyhén frissítő-élénkítő 
  • vagy enyhe nyugtató-levezető hatással bírnak az idegrendszerre. 

másodlagos hatásaik: 

  • egytől egyik hangulatkiegyenlítő és hangulatemelő hatással bírnak 
  • egyedi kémiájuknak köszönhetően pozitív érzelmi (biokémiai) hatással vannak a gyerekekre, felnőttekre egyaránt 
  • szabad önkifejezési folyamatukban támogató hatással bírnak 
  • a bennük rejlő lelki és szellemi kincsek felfedezésére és korai kifejezésében támogatva a résztvevőket

Egres Katinka – Esszencia Akadémia http://esszencia-akademia.hu/ 2019 

Milyen egyéb élménnyel várjuk a gyermekeket és szüleiket az aromaterápiás festés kiegészítéseként? 

A Gyüttment fesztiválon szeretnénk kiegészíteni a gyógynövényes aromaterápiás festést, a gyógynövények nem csak: * képi, * színvilágbéli, * illatanyagbéli és * belégzésük során és után tapasztalható: pozitív érzelmi, lelki és mentális hatásaival, hanem szeretnénk lehetőséget biztosítani az egyes gyógynövényi olajokkal ízesített, mézzel készített kézműves bio-limonádék megkóstolására is, 

valamint lehetőséget adni az egyes gyógynövényekkel való mélyebb megismerkedésre is, egy-egy beszélgetéssel, vagy későbbi információ cserével. 

Köszönjük a lehetőséget! 

Egres Katinka – Esszencia Akadémia http://esszencia-akademia.hu/ 2019 

Scroll to Top