Lekenyerezhetünk?

Ki gondolná, hogy a kenyér történelme egyidős az emberiség létezésével? Kezdetben a búzát, kölest, árpát nyersen vagy pörkölve fogyasztották, később őrölték a gabonaszemeket és kásának főzték meg. Feltételezések szerint a kenyérsütés véletlenül alakulhatott ki, amikor a megőrölt gabona és a víz sűrű keveréke ráesett egy tűzben izzó kőre és lepénnyé sült, ezt az égiek csodatételének tekintették. Vagy a másik csoda, amikor az agyagedényben tárolt gabonamassza megduzzadt, buborékos lett és ezáltal könnyebb és finomabb lepénykenyér sült belőle.
A magyar kultúrában és hitben a mai napig jelen van a kenyér tisztelete, ugyanis Jézus testét szimbolizálja. A kenyér szegése évszázadokig a családfő feladata volt, aki szegés előtt késével egy keresztet rajzolt a cipóra, ezzel megáldva azt. Kitörölhetetlenül életünk része a kenyér, nyelvünkben számtalan összefüggésben használjuk, gondoljunk csak a kenyértörésre, kenyéradó gazdára, kenyérkeresőre, megette a kenyere javát, kegyelemkenyér kifejezésekre. Már a honfoglaló magyarok is ismerték a kenyeret, az őshazában a téli szállások környékén étkezési célra már gabonát termesztettek. Hazánkban a falusi lakosság és a városi családok egy része a 20. századig még maga készítette ezt az alapélelmiszert.

A kenyér sikertörténete napjainkban is töretlen, de mitől ilyen népszerű?
A jó kenyér tápláló, laktató, ízletes, nélkülözhetetlen és megunhatatlan élelmiszer, valamint táplálkozás-élettanilag is igen kedvező.
És Te, igen Te, ettél e már kenyeret? Neeem, nem olyat, hanem igazit! Ami kemencében sült, lyukacsos belű, ropog a héja és egy hét után sem romlik meg? Ha még nem, azért, ha már igen akkor azért látogass el a Fesztiválra, ahol pénteken, a Közösségi konyhában Deák Albert megmutatja neked a kenyérkészítés minden csínját-bínját. Ha igazán vakmerő vagy, péntek hajnalban már együtt készítheted velünk az előtésztát, majd együtt őröljük a gabonát, szitáljuk a lisztet, főzzük a krumplit, dagasztjuk, formázzuk a kenyérnekvalót és a kenyérsütés után másnap természetesen meg is kóstoljuk. És a kenyértésztából készült összes finomságot is: lángost, pitát, kenyérlepényt és ropit is.
Várunk szeretettel és friss kenyérrel!
A cikket Bagi Mónika sütötte ki.

A Közösségi konyha programjait itt találod:

Nincs Események

Közösségi konyha cikkjei

Mire jók a helyi közösségek, helyi gazdaságok? Miért jelenthetnek megoldást a társadalmi, gazdasági és ökológiai problémákra? Hogyan kovácsoljunk közösséget? Hogy működik a pénz, és milyen alternatívái lehetnek? Hogyan és miért…

“Keresünk 10 ezer embert!” – ez a mottója a Kisközösségi Program által szervezett fesztiválhelyszín eseményeinek. A program fő célja, hogy az aprófalvaktól a nagyvárosokig minél több helyi ökoközösség létrejöttét és…

Gyere és mondd el te is! ☀ A tavalyi nagy érdeklődés után idén is megszervezzük a Nyílt teret a fesztiválon, ahol mindenki előadóvá válhat és megoszthatja tudását.  A Nyílt téren…

Az vagy amit eszel. Mai rohanó világunkban egyre többen küszködnek emésztési problémákkal, ételérzékenységgel.  Ezért az idei évben a Közösségi Konyha előadásai és workhopjai az ÉLŐ ÉTELEK témakör köré csoportosulnak. Az élő…

Nem, nem csillagászatról lesz szó, és nem is asztrológiáról. A Nap a férfit, a Hold a nőt szimbolizálja. Ez a mélyebb lelki témákkal, női és férfi minőségekkel, illetve női-férfi kapcsolódással…

A Szekszárd melletti Sötétvölgybe várunk augusztus 5 és 30 között, több turnusban! Augusztus 5-21 között legyél Te is építőtáborunk tagja!! Most végre benézhetsz a kulisszák mögé, a Te munkád és…

Az idei évben a csodás, Szekszárd melletti Sötétvölgy ad otthont a Gyüttment Fesztiválnak, ahol tapasztalat- és tudáscserével, előadásokkal, beszélgetésekkel, gyakorlati műhelyekkel segítjük a vidéken újrakezdőket augusztus 22. és 25. között….

Az előadások, workshopok, a tudásmegosztás mellett a Gyüttment Fesztivál másik alappillére a zene. Idén szelíd fesztivál leszünk. És hogy ez a zenében hogyan nyilvánul meg, arról Latorczai Balázzsal, a fesztivál…

Augusztus 5-től kezdődik a Gyüttment Fesztivált megépítő táborunk a Sötétvölgyben, melynek felelős vezetőjét keressük. Ha szeretnél egy szuper alkotócsapat élére állni és bírod a kihívásokat, akkor jelentkezz! 🙂 Feladatok: A…

A Gyüttment Fesztiválon nemcsak tanulni, kapcsolódni, bulizni lehet sokat, de akár párt is találhatunk a Mátkafogó programjain. A részletekről Schnierer Katival és Eisler Kornéllal beszélgettünk, akik a két évvel ezelőtti…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük