Minden közösség emberekből áll. Ezért minden közösségnek rengeteg személyes története van. Mindenki valahogyan megéli azt, ami a közösségben történik. Mindenkinek van egy személyes oka, amiért egy közösséghez csatlakozik vagy onnan eljön. Sőt a közösségekbe hozzuk magunkkal mindazt a személyes tapasztalatunkat, amit az életünk korábbi időszakában szereztük. Aztán ebből rakjuk össze azt a közösséget, amit a sajátunknak érzünk. Ami egyedi és aminek mi is a történetévé válunk.
A saját történetemnek köszönhetően elkezdtem ránézni arra, hogy hogyan is állhat össze egy jó közösség. Hogyan kell ezt vezetni? Az élet úgy hozta, hogy először belecsöppentem egy közösség, egy civil szervezet vezetői posztjába, és csak ez után kezdtem el arról gondolkozni, hogy hogyan is kell jól vezetni? Aztán komolyabb önképzés és sok szervezet segítése következett. Majd megérkeztem a mai Közösségembe, a Nyíregyházi Kosár Közösségbe. Itt önkéntes, szervezetfejlesztő, vezetőségi tag vagyok. 5 éve heti 1 nap közösségi önkéntes munkával 12-15 önkéntes szervezi meg a helyi termékek átadását a Kosár vevői részére. Tehát 250 önkéntes nap és még 250 önkéntesekből álló vezetői megbeszélésen vagyok túl.

Arról szeretnék nektek beszélni, hogy mennyire fontos a személyes szint tudatos megélése egy szervezetben! Aztán arról, hogy mi a teendő ezen a szinten a vezetőnek vagy a vezetőknek? Hogyan alakítható ki a közösség tagjaiban az elkötelezettség a közösség iránt, és milyen dinamikák játszódnak le egy közösség alakulása és fejlődése során.

Hogy miért szeretnék erről beszélni? Mert ha egy közösséget szervezel vagy csak aktív tagja vagy egy kisközösségnek, akkor rengeteg bonyodalom és lehetőség is származik a tagok személyes történetéből. Sok közösséget láttam már elbukni, szétszéledni. Szinte mindenhol láthatóak azok a személyes történetekből fakadó okok, amelyeket ha a vezetők ismertek volna, akkor máshogy is alakulhatott volna a közösség sorsa. De igazán erős kötőanyag is lehet a személyes viszonyok ismerete egy közösségen belül. Olyan erő, ami akkor is összetartja a közösséget, ha minden kötél szakadni látszik. Erőforrás, ami a kreativitásnak, a fejlődésnek, és a sikereknek a záloga.

Zalatnay László: tréner, facilitátor, szervezetfejlesztő, tanácsadó, a Nyíregyházi Kosár Közösség önkéntese, szervezetfejlesztője, vezetőségi tagja

Hiszek a közösségben, és a közösség erejében. Tudom, hogy az egyén is a közösségének a „terméke”. Az egyén pedig visszahat a közösségeire. A szakmai pályafutásomat környezetvédőként kezdtem. Aztán az egyes környezeti problémák okainak a tanulmányozása végső soron elvezetett oda, hogy a minden megoldás kulcsa az emberek önmagukhoz,- egymáshoz, és a környezetükhöz fűződő viszonya, és az a tudatosság, ami meghatározza ezeket a viszonyokat. Ezért érdekelnek a rendszerek és a szervezeti kultúra témakörei.
A hazai Zöld Mozgalomban több mint 30 éve veszek részt . Ez a sok idő arra volt jó, hogy nagyobb rálátást szerezzek egy-egy társadalmi folyamat, mozgalom alakulásáról. Kimondottan érdekel, hogy milyen mozgatórugók hajtják az embereket, hogy ilyen folyamatokban részt vegyenek, és az is érdekel, hogy mik a sikereknek, vagy a kudarcoknak az okai. Elemző, teoretikus elmével, de gyakorlatias, a tapasztalati tanulást megvalósító munkamódszerekkel igyekszem a szakmai munkát végezni. Hiszek abban, hogy a gyakorlat méri meg az elméletet, és onnan lehet a legtöbb felismerést megszerezni és az elméletek fejlesztését megvalósítani.

A Nyíregyházi Kosár bevásárló közösség egy civil kezdeményezés, mely a helyi gazdaság megerősítésén, sőt újraélesztésén dolgozik. Valódi helyi terméket előállító termelőket fogadunk sorainkba, valamint olyan vevőket, akik a fenntarthatóságot szem előtt tartva igyekeznek fogyasztani. Hisszük, hogy a helyi termékek minél nagyobb arányú fogyasztása segíti elő a helyi gazdaság erősödését és a valódi munkahelyek létrejöttét. Minden helyben maradó forint előbb-utóbb visszatér hozzánk, és a helyi gazdaság körforgásában bennünket gazdagít. Elkötelezettek vagyunk továbbá a környezettudatos módon előállított és egészséges élelmiszerek mellett, ezért a Kosár működése során az ilyen termékeket részesítjük előnyben. Közösséget szervezünk, ez adja kezdeményezésünk lelkét. Kosár közösségünk tagjai a vásárlók, a termelők és a rendszer működését biztosító lelkes önkéntesek. Olyan termelőket várunk, akik vállalják, hogy nyitott gazdálkodást folytatnak, azaz érdeklődés esetén fogadják közösségünk tagjait és bemutatják termelési folyamataikat. Olyan vevőket várunk, akik tudatosan vásárolnak és felelősséget éreznek a helyi gazdaság iránt.

Facebook:
https://www.facebook.com/nyiregyhazikosar/

Weboldalak:
Inspi-racio.hu
Nyíregyházi Kosár

Youtube csatorna:
Nyíregyházi Kosár

 


Időpont:

szombat, 11:00 - 13:00

Helyszín:

Közösségek udvara - előadó tér

Hozzáadom a naptáramhoz:

0