Szalmabála építészet – Hatással van ránk, vagy akár a jövőnkre, hogy milyen épületben lakunk?
“Ma már egyre kevesebb embernek számít újdonságnak az, hogy lehet természetes anyagokból nagyon jó minőségű épületeket létrehozni, vagy ezzel megoldani az utólagos hőszigetelést. A világon mindenhol reneszánszát éli a szalmabála építészet. Lehet ön-hordó, vagy vázas szerkezetű épületeket alkotni, de van már panel is szalmából.

Amint pár perc érdeklődés után túljutunk a szokásos, tűz, egerek, viskó aggodalmakon, és megismerjük a lehetőségeket, el tudunk merülni rendelkezésre álló technológia sokféleségben. Viszont a szalmabála építészet nem csak technológiai értelemben izgalmas. Hiszen az építés pénzbe kerül, a pénznek útja van. Az építéshez emberek és anyagok kellenek, így az építésnek vannak komoly gazdasági vonatkozásai. Ezen túl pedig, ahogy Winston Churchill mondta: „Mi formáljuk az épületeinket, majd azok formálnak bennünket”

Az épített környezet számos olyan hatást is kifejt, ami alapjaiban meghatározza a jövőnket. Az előadásban röviden szó lesz a szalmabála építészet legfontosabb technikai ismereteiről is, de a fő hangsúlyt a társadalmi, gazdasági, közösségi, környezeti hatásokon van,  mert ez az igazi lényege. A szalmabála építészet történetéből sok izgalmas következtetést is igyekszem levonni pl.: hogy mennyire a saját kezünkben van a jövőnk.

Zalatnay László előadása


Időpont:

péntek, 17:00 - 18:00

Helyszín:

Lábas pajta

Hozzáadom a naptáramhoz:

0