Manapság sokan biztos anyagi alapokkal indulnak neki a kiköltözéshez és jellemzően mindig ott van a menekülési útvonal, hogyha nem sikerül akkor visszamászunk a városba.
Nálunk ez nem így volt: a legminimálisabb forrással vettünk egy romos parasztházat 1600 m2 telekkel. Éveken sőt évtizedeken át újítottuk, bővítettük, ahogy éppen lehetőségeink engedték. Még a 90-es évek zsivány földosztásainak hullámain sikerült 7.5 ha területet vennünk (ami akkor senkinek sem kellett…). Legelő, dzsungel, erdő, elhagyott gyümölcsösök. Ebből alakítottuk ki az”alkalmazkodó gyümölcsészetünket” régi tájfajtákkal. Ebben az utóbbi 5 évben sokat segített a két Kárpáti borzderes tehénkénk.

Főbb alaptézisek ha valaki végig akarja csinálni:

Ne erőszakold meg a tájat! Figyelj, tanulj s alkalmazkodj!
Törekedj az önellátásra s amellett a felesleget értékesítsd!
Minél sokszínűbb a gazdálkodásod, annál biztosabb.
Sok kis biztos bevétel értékesebb a monokultúrás rizikós haszonnál.
Ne erőszakold meg az időt, az egészséged látja kárát! Holnap is lesz nap, s jövőre is lesz lehetőséged befejezni a nagyobb dolgokat. Fontos, hogy megtaláld a helyes ritmust.
Ne dolgozd agyon magad, nem baj ha nem tudsz mindent te saját magad megcsinálni!
Egy egészséges közösségben (Visnyeszéplak reményeim szerint efelé halad) megoszthatóak a feladatok s a kölcsönös segítség (kaláka) rengeteg erőt ad.

Ezekről a tapasztalatokról fogok bővebben beszélni az előadásomban, annak érdekében hogy ezzel segítsem az utánam jövő gyütmenteket!

Zaja Péter Visnyeszéplakon 25 éve építi, fejleszti a gazdaságát, lényegében a nulláról, a dzsungelból lett mára egy jól működő önellátásra törekvő családi gazdaság. Ennek a történetnek nagyon sok emberi tanulsága van és ezek között is talán a legfontosabb, hogy a közösségi munkamegosztás rengeteg erőt ad. Ezekről a tapasztalatokról fog nekünk Péter bővebben beszélni, annak érdekében hogy ezzel segítse az utána gyüttemneteket.

         


Időpont:

péntek, 11:00 - 13:00

Helyszín:

Kápolna kert - előadótér

Hozzáadom a naptáramhoz:

0