A jövő társadalmának előhírnöke: a MESTERSEJT ökofalu

A világ számos pontján már működő mestersejtek alapkövei és modelljei a jövő szövetkezeti struktúrára épülő gazdasági demokráciájának. A helyi társadalom idegközpontjaként hivatottak működni, és egyre táguló hatósugárban mutatnak példát a proaktív életmódra és a mindenirányú szolgálatra.

A mestersejteken lévő főbb projektek: biogazdaság oktató és kutató központtal, feldolgozó iparok, szociális intézmények, iskolák, gyógyászati központ, természetvédelem

A koncepció ismertetése és a már világszerte létező mestersejtek áttekintése után a magyar megvalósításról beszélgetünk!

A mestersejtek koncepciója a PROUT-ra (Progressive Utilization Theory – a progresszív hasznosítás elmélete) alapszik. A PROUT-ot a nagy indiai társadalomszervező egyéniség, P.R. Sarkar dolgozta ki a 60-as években mind a kommunizmus, mind a kapitalizmus alternatívájaként. Azóta több PROUT kutatóintézet jött létre és számos egyetemen tanítják. A PROUT a világegyetem anyagi javait közös tulajdonnak tekinti, és ezek racionális és méltányos elosztására törekszik annak érdekében, hogy maximalizálja minden ember testi, szellemi és lelki fejlődését. Elsődleges elve, hogy minden ember számára biztosítsa az öt minimális szükségletet egyre emelkedő színvonalon: élelem, ruházat, hajlék, oktatás és orvosi ellátás.

Néhány már létező mestersejt szerepel a képeken

Mindhárman tanulmányozzuk a PROUT-ot (a progresszív hasznosítás elmélete) ill. szeretnénk mestersejtet létrehozni és ott élni.


Időpont:

szombat, 11:00 - 12:30

Helyszín:

Nyílt tér

Hozzáadom a naptáramhoz:

0