Mi a természetes? Mit jelent a biztonság? Mik a reális lehetőségek ma Magyarországon, főleg, ha vidékre költözöl? Hogyan van ez külföldön? Mit tehetek én, mit tehetünk mi együtt? Mik a bevált módszerek, ha nincs még bejáratott út egy adott helyzetben?

Dúlaként sok várandós nő történetét hallgatom. Akik dúlát keresnek, jellemzően tájékozott családok, akik szeretnék gyermekük érkezését a maga szentségében és csodaként megélni és ehhez keresnek támogatást, egy biztos pontot, egy szövetségest, egy lelki társat.

Sokan elolvassák Ina May Gaskin amerikai mesterbába Útmutató a szüléshez c. könyvét, melyben számos fantasztikus történet szerepel a ’60-as, ’70-es évek otthonszüléseiből. Legyen tervben kórházi-, avagy otthonszülés, sok nőnek gyógyírként hatnak ezek a valós elbeszélések, sokaknak erőt ad a döntéshozatalban és hitet a testük képességeiben. Aztán besétál az Ember Lánya egy TB-s várandós vizitre és sokan úgy írják le az érzést, mintha hidegzuhany érné őket, amikor szembesülnek a rideg valósággal, beszédmodorral, patológiás hozzáállással és futószalag-érzéssel az ellátórendszer részéről.

Mi marad az álmokból és a csodából? Mit tudnak a családok megvalósítani, milyen lehetőségek, utak, választások vannak? Hogyan élte meg ezt egy család, min ment keresztül, milyen elmenyeket szerzett az otthonszülés során?

2011-től Magyarországon legális az otthonszülés, ebben Geréb Ágnesnek és Ternovszky Annának jelentős szerepe van. Az otthonszülés biztonságos. Mára kiépült egy intézményi hálózat a bábapraxis, ami segíti a nőket az otthonszülésben. Az országban 4 bábapraxis működik. Sajnos ez nagyon alacsony szám, az ideális megyénként min. 3-4 lenne, a helyi kórházakkal szoros együttműködésben. A civil szférában is vannak segítő szándékok.

Az EMMA Egyesület 2010 óta dolgozik azért, hogy az új élet születése, az anyává, családdá válás örömteli esemény, kiteljesítő élmény lehessen minden nő, gyermek, család számára. Az EMMA Egyesület munkájának előterében a nők szülészeti ellátásban szerzett tapasztalatai állnak. Az Egyesület 2015. szeptember 1-én indította el telefonon és emailben elérhető anonim segélyvonalát, az EMMA Vonalat, ahová a nők a gyermekvállalással kapcsolatos kérdéseikkel, problémáikkal, tapasztalataikkal, gondolataikkal fordulhatnak. Emma hitvallása, hogy anyai tapasztalatokra támaszkodva tudjuk az ellátórendszert biztonságossá és kiszámíthatóvá tenni úgy a szakemberek, mint az anyák számára. Tapasztalataik szerint nemcsak egyéni, hanem társadalmi szinten is gyógyulásra van szükség, amely akkor kezdődhet el, ha a nők történetei meghallgatásra és elfogadásra találnak.

További tájékozódást segítő oldalak:
Otthonszülés.hu
Hatályos korm. rendelet
Gyermekvállalással kapcsolatos kérdések (Emma – vonal)

 

 


Időpont:

szombat, 15:00 - 16:30

Helyszín:

Zengő Pagony - Felnőttprogram

Hozzáadom a naptáramhoz:

0