Ez az alkalom a játék 2. része. A leírást ugyan itt is megtalálod, viszont a játék természetéből adódóan erre az alkalomra már csak azokat várom, akik az első alkalommal is részt vettek. 🙂

Ebben a játékban azt játsszuk, hogy új életet kezdünk egy teljesen új helyen. Új élet, új hely, új szabályok. Most lehetőségünk van arra, hogy minden kötöttségtől függetlenül mi – a csoport -, hozza meg a saját szabályait a közös életre vonatkozóan.
Izgalmas lehetőség, hogy megtapasztaljuk hasonlóságainkat és különbözőségeinket, olyan dolgokról gondolkodjunk, melyekkel eddig talán nem is foglalkoztunk, és eközben figyeljük egymást. Kinek mi a fontos, mi az érték, hogyan képviseli az álláspontját, milyen a habitusa, az egyénisége.
Egy ilyen beszélgetés során van lehetőség megismerni a másikat olyan mértékben, hogy el tudod dönteni, adsz-e esélyt neki arra, hogy elinduljatok egy úton együtt. De nem csak a másikat ismered meg, hanem a játék nagyon jó lehetőség az önismeretre is. Hogyan viselkedsz társas szituációban, egy közösségi döntéshozás során? A feladatra koncentrálsz vagy a többiekre? A saját érvelésed van csak  előtérben vagy meghallod a másikat is? Engedsz, hallgatsz, harcolsz vagy keresed a közös pontokat?

Sok-sok érdekes kérdés, melyekre választ kaphatsz a játék során. Mindezt úgy, hogy tükröt tartanak neked a többiek, és te is tükör leszel az ő számukra. És persze én, mint játékvezető-megfigyelő is tükröt fogok tartani. Lehet, hogy az én tükröm időnként nagyítani fog, vagy élesebb lesz annak érdekében, hogy megmutassam azokat a  folyamatokat, viselkedési mintákat, dinamikákat, melyek minden közösségben meg vannak, és vagy segítik, vagy akadályozzák a közösség alakulást, működést. Mert abban hiszek, hogy ha ezeket megismerjük, felismerjük, akkor tudjuk jól kezelni is őket. Lehet, hogy valamit el kell fogadni, lehet, hogy valamin változtatni kell, lehet, hogy valamit szabályozni kell, de ezeket csak akkor tudod megtenni, ha felismered.

Kiknek ajánlom a játékban való részvételt?

Azoknak,

  • akik már több közösségben “csalódtak”,
  • akik most szeretnének egy közösséget szervezni,
  • akik szembe mernek nézni saját magukkal,
  • akik újat szeretnének tanulni, tapasztalni magukról, a közösségek működéséről,
  • és akik szeretnek játszani.

Előző évben már szerepelt a programban ez a játék. Ennek az volt a tapasztalata, hogy a 2 órás blokk kevés volt ahhoz, hogy valódi tapasztalatokat lehessen szerezni, legyen idő a visszajelzésekre, a folyamatok megértésére. Ezért most 3 napon (péntek, szombat, vasárnap) 2-2 órában tervezzük a játékot ugyanazon résztvevőkkel. A játék természetéből adódik, hogy csak az vehet részt, aki elejétől fogva ott van. Ha nem tetszik a gyakorlat, bármikor el lehet menni, de a kezdés utáni bekapcsolódásra nincs lehetőség.

A játékvezető: Szép Éva
Szép Éva: tréner, facilitátor, szervezetfejlesztő, tanácsadó, coach
“Hiszek abban, hogyha az emberek megtanulnának valódi közösségeket teremteni, ezekkel a közösségekkel hegyeket tudnának megmozgatni.
Az Egyesületben én képviselem a racionalitást, a józan paraszti észt, a földön járást. Azt gondolom, erre is szükség van, de olyan jó, hogy vannak mellettem, akik nem ilyenek!

Ha tréninget tartok, mindig a résztvevők tudására, tapasztalatára építek, irányító kérdéseket teszek fel, megvilágítom az összefüggéseket. Így a résztvevőkkel közösen építjük a tartalmat. Hitem szerint az új ismeret így válik igazából használhatóvá.
Egy megbeszélés facilitálása során újra és újra rácsodálkozom arra, hogy egy jó folyamattal a megbeszélések milyen hatékonyak és élvezetesek is lehetnek, az eredmény minősége pedig nagyságrendileg jobb! Nem értem, miért nem így tartanak megbeszéléseket az emberek?!
Kedvenc területem a szervezetfejlesztés, mert itt hosszú ideig kapcsolatban vagyok egy-egy szervezettel, és látom, ahogy egy kis segítséggel hatalmas változást tudnak elérni.”

 

Weboldalak:
Inspi-racio.hu
kozossegivallakozas.hu

 


Időpont:

szombat, 16:00 - 18:00

Helyszín:

Közösségek udvara - műhely tér

Hozzáadom a naptáramhoz:

0