Még gombapincénk is lesz, amiben minden este szüretelünk!

Adrienn és László bemutatja a termesztésbe vont gombák életmódját, a növekedésük és szaporodásuk környezeti igényeit, szín és formagazdagságukat. Termesztési tanácsokkal, gyakorlati praktikákkal segítik a hobbi, vagy háztáji gombatermesztés iránt érdeklődőket. És miután ezek a gombák ehetőek, így a fesztivál gombavermében termő gombákat minden este leszedjük és megfőzzük!

“A gombavilágot másfél millió fajra becsülik, miközben ez idáig 100 ezer faját írták le. Ez a nagyságában és változatosságában is lenyűgöző élőlény közösség szinte a Föld minden ökoszisztémájában megtalálható, részt vesznek a lebontási folyamatokban, ezért nagyon hasznosak, azonban veszélyes (növényi, állati és emberi) betegségek kórokozói is lehetnek. A növényekhez és az állatokhoz sem tartoznak. A gombák többsége mikrogomba, azaz méretét tekintve olyan kicsik, hogy csak mikroszkóppal vizsgálhatóak. A nagygombák, vagy kalapos gombák száma ugyan elveszik a mikrogombákhoz képest, azonban elképesztő szín és formagazdagsággal rendelkeznek. Ez a mesterséges és nem taxonómiai csoport körülbelül 14-15 ezer fajból áll. Ide soroljuk a látható termőtesttel rendelkező bazídiumos és egyes tömlősgombákat, amelyek lehetnek ehetőek – körülbelül kettőezer faj-, gyógyhatásúak vagy mérgezőek.

Az emberiség több ezer éve ismeri a gombákat és használja őket akár ételként, akár gyógyászati szempontból, ennek ellenére csak száz fajhoz köthető valamiféle termesztési ismeret. Konkrét termesztési technológiát ötven fajjal kapcsolatban dolgoztak ki, miközben csak harminc fajt termesztenek kereskedelmi céllal, és ebből csak hatnak az ipari méretű termesztése megoldott.

A XXI. század a Föld és az emberiség számára merőben új kihívásokat hozott, amelyeket alapvetően a túlnépesedés és a mérték nélkül növekvő gazdasági különbségek okoznak. A gombák, köztük is az ehető makrogombák új lehetőségeket, megoldásokat nyújtanak az egyre erősödő erőforrás hiány legyőzésére. Ma már elmondható, hogy a gombatermesztés minden éghajlaton elterjedt, ezért a termesztett gombák táplálékul szolgálhatnak azokban a közösségekben is, ahol egyébként szűkös az élelemforrás. „Valamennyi szárazföldi élőlény közül a gombák képesek a legnagyobbra nőni és egyben a legnagyobb biomasszát képezni. Növekedésük gyakorlatilag korlátlan”.

A fesztiválra mi ennek a különleges élőlénycsoportnak egy kis szeletét, a hazánkban termeszthető gombákat hozzuk el. Bemutatjuk a termesztésbe vont gombák életmódját, a növekedésük és szaporodásuk környezeti igényeit, szín és formagazdagságukat. Termesztési tanácsokkal, gyakorlati praktikákkal segítjük a hobbi vagy háztáji gombatermesztés iránt érdeklődőket. És miután ezek a gombák ehetőek, így a fesztivál gombavermében termő gombákat minden este leszedjük és megfőzzük. Mert nincs annál jobb, mint egy finom gombaétel egy kellemes nyári nap végén.”


Időpont:

péntek - szombat, egész napos

Helyszín:

Kézműves és piactér

Hozzáadom a naptáramhoz:

0