A világ tele volt önellátó, természetközeli közösségekkel. Ma viszont már az emberiség több mint fele városlakó és az urbanizáció egyre nő. A fákat kivágják, hogy házak épüljenek a helyükre, a vidék erőforrásait felemésztik a városi beruházások, a szegények pedig a boldogulás reményében vidékről a (nagy)városokba menekülnek. Túlzottan keveset foglalkozunk azonban a kiváltó okkal, a fenntarthatóság egyébként legkomolyabb gátjával: ez a túlnépesedés. Hol fog tartani a világ, ha nem vesszük figyelembe ezt a problémát?

Magyarországon is megjelent a tudatos gyerek-nem-vállalás, illetve a tudatosan kevesebb gyermek vállalásának fogalma, nagyobb arányban a városlakók, és egyelőre kisebb arányban a gyüttmentek körében. Számos párhuzam vonható azonban a gyüttmentek és a tudatosan gyermektelenek motivációi között: érdemes jobban megismerni ezeket, ha valóban cél a fenntarthatóság. Milyen esélye van a gyüttmenteknek az egyre súlyosbodó globális válságban? Elsöprik-e azok a megatrendek, amik az utóbbi fél évezredben elsöpörték az önellátó, természetközeli közösségeket? Hogyan tudják a gyüttmentek hatékonyan megfordítani a megatrendeket, hogy így esélyük legyen önmaguk megvédésére is?

Az előadó rövid bemutatkozása:

Simonyi Gyula (bocs.eu):
“A túlnépesedést sokan vitatják, a fogamzásgátlás emberi jogát viszont nem vitathatja senki. Ennek támogatása emberi jogi és humanitárius kötelesség, még akkor is, ha nem is lenne túlnépesedés meg ökológiai válság.”

Kapcsolódó linkek:
https://www.facebook.com/gereblyekutya
bocs.eu


Időpont:

szombat, 14:00 - 15:30

Helyszín:

Nyílt tér

Hozzáadom a naptáramhoz:

0