A krisnások élete nem csak könyvosztásból és utcán való éneklésből áll, de az emberek többsége csak ilyen környezetben látja őket. Természetesen Krisna-völgy működése ennél jóval összetettebb. Elmondásuk alapján egy új közösség kialakítása és működtetése az egyik legfontosabb feladatuk. Úgy vélem, társadalmunk számos problémájára adhat megoldást egy létező, élő közösség, ahol az ember otthon érzi magát, számíthat társai segítségére, valamint biztosítja számára az alapvető szükségletek kielégítését.
Kulcsfontosságú az a tény, hogy a települést irányító „gépezet” világos, pontos szabályok szerint működik. A magyar törvények és előírások maradéktalan betartása mellett a vallás, a Krisnatudat az az alap, amelyre építve hozzák meg döntéseiket, amely irányt mutat minden völgylakónak, ha különböző érdekek és nézőpontok csapnak össze. A vallás az, amely ezt a települést egy közös irányba „tereli”, és erre az alapra építve lehet olyan döntéseket meghozni, amelyeket mindenki elfogad, magáénak és fontosnak érez. Egy ilyen közösségben, ahol a vallás a fő összetartó erő az élet minden egyes szegmensében, megvalósíthatóvá válik a fenntarthatóság alaptétele, vagyis a gazdaság, a környezet és a társadalom harmonikus egymás mellett élése, fejlesztése.

Az előadásom keretében beszélni fogok arról, hogy mi a feltétele egy jó KÖZÖSségnek és mit jelent az életünk kétféle közössége. Mindezt a személyes történetemen keresztül a Krisna-völgyben.

Németh Péter – szerzetesi nevén Premamoya dász: Krisna-völgy oktatási igazgatója

Egyetemi tanulmányait Szegeden, a JATE matematika-fizika tanári szakán végezte. Ezalatt ismerkedett meg a Krisna-tudat több ezer éves tanításaival. Később a budapesti Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolán teológus diplomát szerzett és tanárként is tevékenykedett ott. 2003-tól családjával együtt Somogyvámoson él. 2009-től oktatási igazgatóként vesz részt a Krisna-völgyi közösség építésében.

Olvasmány:
A modern közösségépítés Krisna-völgyi példája

Youtube csatorna:
Krisna völgy

Weboldalak:
Krisna.hu
Krisna-völgy.hu


Időpont:

péntek, 16:00 - 18:00

Helyszín:

Közösségek udvara - előadó tér

Hozzáadom a naptáramhoz:

0