Szeri Ökotanyák Szövetsége: az Alföld szívében, Szeren (Ópusztaszer és Pusztaszer környéke) megalapítottuk 2010-ben azt a szövetséget, mely az itt lévő „ökotanyák” gazdáit egységbe fogja. Tagjaink olyan lelkes emberek, tanyagazdák, családok, akik a természet szeretetére épülő, fenntartható életmódot választották. Az állandó egyirányú növekedés helyett a természetre jellemző körfolyamatok mintájára teremtjük meg szeretet terünket. Célunk, hogy vegyszermentesen, szelíd növényvédelem segítségével teljesen egészséges, növényeket neveljünk, a gazdaság részét képező állatokatminél szabadabban tartsuk, egészséges takarmánnyal tápláljuk.A tanyák kialakításánál fontos az energiatakarékosság, így napkollektorral, napelemmel, sörkollektorral igyekszünk hőt és áramot termelni. A víz is fontos kincs, ennek védelme, ésszerű felhasználása, tisztaságának megóvása szintén feladatunk (esővíz gyűjtés, száraz toalett, nádgyökérzónás szennyvíztisztítás).

A természetes gazdálkodás mellett keressük a régi hagyományaink közül azokat, melyekkel azonosulni tudunk mai életünk során. Közös ünnepeinket az évkör határozza meg, így a napfordulók, a farsang, a húsvét, a betlehemezés, regölés lassan újra élővé válik. A táj szent helyeit, a kunhalmokat szintén szeretnénk feléleszteni, megzengetni.
A közösség számára fontos, hogy gyermekeink testi, lelki és szellemi fejlődését is biztonságban tudhassuk. Nagy kihívás számunkra egy családias tanyasi iskola megszervezése és fenntartása.
A tanyai önellátó gazdálkodás a nagycsaládok hiánya és szükségleteinket meghaladó igényeink miatt aligha megvalósítható. A SZÖSZ ezt igyekszik pótolni a közösségi önellátás keretein belül, azaz csere-berélünk, amiben csak tudunk.

Bővebben: http://www.elofaluhalozat.hu/szosz.php


Időpont:

péntek, 15:30 - 17:00

Helyszín:

Karám

Hozzáadom a naptáramhoz:

0