Néprajzkutató, tanár, szüléskísérő dúla
Előadás, beszélgetés

Bemutatkozás:
Néprajzkutató és tanár diplomával az elmúlt 20 évben sokféle kultúrában, országban éltem, tapasztaltam és kutattam. Kárpátalján és Mexikóban a hagyományos gyógyítók munkáját dokumentáltam, Spanyolországban különböző alternatív mozgalomban dolgoztam, Magyarországon több civil szervezetnél a környezetvédelemért, a környezettudatosabb életért tevékenykedtem.

Az utóbbi 11 évben a szülés, a születés, az áldott állapot, a szertartások, a hagyományos értékrend és hagyományos gyógyítás kérdése foglalkoztat. Több évet éltem Mexikóban, ahol a hagyományos gyógyításról, a mexikói bábaságról, a szülés és születés aktuális lehetőségeiről végezhettem néprajzi-antropológiai terepmunkát és kutatást. Mexikói bábákkal tevékenykedtem, otthonszüléseket kísértem, születésházakban dolgoztam, gyógyító asszonyokkal szertartások és gyógyító eljárások részese és szervezője lehettem. Ezek a személyes tapasztalások adják alapjait az előadásaimnak, a tanításoknak és a gyógyító munkámnak.

Jelenleg előadásokban, elvonulásokban osztom meg tapasztalataimat és dúlaként szülésfelkészítéssel, szüléskíséréssel, szülés körüli szertartásokkal és gyógyítással támogatom a hozzám érkezőket.

Kutatásomnak és kapcsolataimnak köszönhetően több dokumentumfilm készült a mexikói bábák és a gyógyító asszonyok munkájáról, a nők életéről az On The Spot csapatával.

Program:
Gyógyító és tanító asszonyi minőségeink – tapasztalatok és tanítások a mexikói női gyógyítóktól, bábáktól és szertartásvezetőktől. Egyszerűség, természetesség, elhívás és elhivatottság, alázat, tisztelet, elfogadás, tapasztalás – ezen egyszerű szavak lettek élővé, amikor Mexikóban a gyógyítókkal, szertartásvezetőkkel, szellemi és spirituális nagymamákkal éltem és dolgoztam együtt.

Előadásomban szeretnék mesélni a női gyógyítók és szertartásvezető asszonyok tudás-szerzésének és átadásának módjairól, a tapasztalati átadásról és alap tanításaikról, melyek sok tanulságot jelenthetnek a magyar asszonyoknak, családoknak is. Konkrét történeteken keresztül mutatom be a női gyógyítók közösségükben betöltött társadalmi, kulturális és szociális szerepköreit és lehetőségeit. Az előadásból kirajzolódhat előttünk a válasz arra a kérdésre, hogy a mai modern világunkban van-e létjogosultsága a hagyományos gyógyításoknak, szertartásoknak és erős, tudatos, felkészült nőkből álló csoportoknak, köröknek és közösségeknek. A megrendítő és tanulságos történeteket hallgatva lehetőségünk nyílik újraélni és újraértékelni saját asszonyi gyógyítói minőségeinket és értékeinket, megtalálni magunkban a szellemi anyát és nagymamát.

Megtekinthető a youtube-on:
a mexikói tanítómról: Mexikó
Családon belüli erőszakról (kismamáknak nem ajánlott!)

Facebook:
Mihályfi Márta


Időpont:

vasárnap, 11:00 - 12:30

Helyszín:

Nyílt tér

Hozzáadom a naptáramhoz:

0