Péter szerszámkovács, Nóra pedig fatüzeléses fazekas, így ezekről a szakmákról ejtenek majd szót előadásukban, illetve mindenféle emböri és asszonyi ház körüli fortélyról pl.: tapasztás, vályogozás, ács és kőmüvesmunka, építés-bontás, kemencés kovászos kenyér, tűzpadkán sütés-főzés, túró és szappan készítés, fonás-szövés, hagyományos kézi öltés stb.

Az előadók bemutatkozása:

Egy fiatal házaspár vagyunk, aki mindentől távol él a Körös-Maros Nemzeti Park szomszédságában, a pusztában, tanyán. Nagy területen őshonos, rideg állatokat tartunk pl.: kuvasz, komondor, puli, mangalica, fogolyszínű tik, kárpáti borzderes, szürkemarha, rackajuh, tincses kecske, vadas kacsa, szürke lúd, kunfakó ló és még bővülni fog jelentősen az állomány a génmegőrzés, önellátás és a hagyományos gazdálkodás újraélesztésének jegyében. Tanyáinkat több generációs családi együttműködés élteti. Dolgozunk nagy lendülettel a táj újjáélesztésén, hogy az elmúlt 700 év káros hatásait helyre hozzuk. Főállásban szerszámkovács és fatüzeléses fazekas vagyunk (https://www.facebook.com/izzokezek), művelünk mindenféle emböri és asszonyi fortélyt a ház körül pl.: tapasztás, vályogozás, ács és kőmüvesmunka, építés-bontás, kemencés kovászos kenyér, tűzpadkán sütés-főzés, túró és szappan készítés, fonás-szövés, hagyományos kézi öltés stb.

Tudásunkat önkénteseinkkel folyamatosan megosztjuk.

A nagy területünket és több tanyaépületünket néhány hozzánk hasonló gondolkozású komával és komaasszonnyal meg tudnánk osztani, mert több lehetőséget rejt önmagában, mint amit mi ki tudnánk aknázni. Mi már nagyon szerteágazó tevékenységekkel bírunk, de még sok kihasználatlan előforrásunk van, mint pl.: bőrfeldolgozás, kosárfonás, gyékényfonás, nád- és zsúp tető készítés, gyümölcsészet és sok a patanyom nélküli legelő. A kovácsműhelyben az újrahasznosítás él, a fazekasműhelyben lévő agyag saját kitermelésű, feldolgozású és helyi. Szert tettünk egy teljes gyapjúkártoló és feldolgozó gépsorra, aminek szakmai irányítója Hanyecz Adél (facebook.com/kooocbaba).

Szívesen ismerkednénk meg olyan emberekkel, akik tudnak és akarnak tenni a természetért, a hagyományokért, a közös célért!


Időpont:

szombat, 18:00 - 19:30

Helyszín:

Nyílt tér

Hozzáadom a naptáramhoz:

0