Talajmegújító Mezőgazdaság tanácsadó
Előadás, beszélgetés

A program első részében előadáson vesznek részt az érdeklődők, amelyben a fenntartható mezőgazdasági technológiákról lesz szó.
A hagyományos, szántásra, ásásra épülő mezőgazdaság a kiskertektől a több százezer hektáros szántókig mindenhol tönkretette a talajokat az elmúlt 60 évben. A humuszt és termékenységet vesztett talaj magas ráfordítással, sok vegyszerrel és munkával alkalmas csak termelésre, miközben a táplálék minősége és a környezet egészsége veszélybe kerül.
A talajmegújító mezőgazdaság rendszerét alkalmazva megfordíthatjuk a lefelé ívelő spirált és egészségesebb talajt, környezetet és termést tudunk előállítani.
Takarónövények, jól összeállított vetésforgó, minimális, okszerű talajművelés, mikrobiológiai oltóanyagok segítségével tudunk a kötött földektől a homokig mindenhol javulást elérni.
A termőtalajok új életre keltése mindannyiónk közös feladata, ahogy akár saját gazdálkodásunkban, akár a pénztárcánkkal szavazva támogassuk a talajok megújítását.
A program második felében kötetlen beszélgetés során kérdezz, felelek rendszerben aktuális problémákat beszélünk meg egy árnyas helyen, igény szerint akár egész délután.
Mindenki hozza a kérdéseit és a beszélgetés során választ találunk rá, hogy felkészülten állhasson a talajok javításának mindenki.

 


Kökény Attila története

Rákbetegségéből felépülve kezdett gazdálkodni, hogy a legmagasabb tápértékű táplálékot tudja fogyasztani, mert nem volt biztos a bioboltokban kapható, több ezer kilométerekről importált, féléretten betakarított biotermékek minőségében. Semmilyen mezőgazdasági múltja nem volt, grafikusként, majd informatikusként dolgozott, így a mezőgazdaságot is a rendszeranalízis és tervezés oldaláról közelítette meg.
Az első szántója terméketlen és betonszerűen tömörödött föld volt, ezért elkezdte keresni, hogy mivel tudna javítani rajta. A megoldás a talajélet megteremtése lett, amely azokat a híres mezőségi fekete talajokat is létrehozta, amelyek műtrágya és szántás nélkül is hatalmas biomassza létrehozására képesek és ahogy az aszály, úgy a bőséges csapadék sem okoz gondot rajtuk – ez lett a modellje minden talajjavításnak.
Agrárvégzettséget egy aranykalászos gazda tanfolyamon szerzett, a szükséges talajélettani, mikrobiológiai tudás java részét USA, Ausztrália, Dél-Amerika és EU szakembereitől tanulja, ahol a termelők már több mint 40 éve direkt vetéssel gazdálkodnak és ezt a technológiát kiegészítve a változatos takarónövény-keverékekkel, a magyar gazdálkodók és tudományos élet számára elképzelhetetlen termékenységet és humuszgyarapodást hoznak létre.
A takarónövényes technológiát a gazdálkodása kezdetétől sikerrel alkalmazza és minimum műveléssel a biogazdálkodásban is termékenyebb talajokon tud gazdálkodni.
Tanácsadóként támogatja úgy a biogazdálkodást megteremtő, mint a konvencionális gazdálkodásban a csökkentett művelést és minimálisra szorított vegyszerhasználatot létrehozó átállási folyamatokat számos gazdaságban.

Facebook:
https://www.facebook.com/talajmegujito.mezogazdasag/

Youtube : A talaj megújítása
1. rész
2. rész


Időpont:

szombat, 11:00 - 13:00

Helyszín:

Gazdálkodók tere - Előadó tér

Hozzáadom a naptáramhoz:

0