Életmentés vödörrel – békamentés Farmoson
Minden évben sok tízezer, már amúgy is veszélyeztetett kétéltű végezné életét gépkocsik kerekei alatt, miközben a telelőhelyről a párzóhelyre vonul. Ám a civil és az állami természetvédelem összefogott, és évről évre gyerekekkel és felnőttekkel, óvodai, iskolai csoportokkal, családokkal együtt segítik át a békákat, gőtéket az élőhelyüket keresztül szelő országúton. A békamentés történetéről, környezeti és társadalmi hasznáról, az önkéntes békamentőkre gyakorolt hatásáról beszélgetünk Flórián Norberttel, a Jane Godall Intézet önkéntesével.
Norbi biológusként évek óta részt vesz a békamentésben, csoportokat is visz Farmosra, így sok-sok tapasztalattal rendelkezik a témában. Az Építőkockák egy új világhoz című kötetben a békamentésről szóló fejezet egyik szerzője volt.

Hiszel abban, hogy az ökológiai válság megoldásában sokat segíthetnek az összefogásra építő, alulról jövő kezdeményezések? Nem akarsz tétlenül ülni, hanem aktívan szeretnél tenni a környezeti problémák enyhítéséért? Vagy csak szeretnél jobban megismerni olyan működő, létező kezdeményezéseket, amelyek egy új világ lehetséges építőkockái lehetnek? A Gyüttment Fesztiválon három ilyen jó példáról beszélgetünk, olyanokról, amelyekről a Kisközösségi Program munkatársai által készített Építőkockák egy új világhoz című kötetben is írtunk. Ezek bizonyítják, hogy Magyarországon is léteznek már egy zöldebb és igazságosabb társadalom csírái.

Kisközösségi Program bemutatkozás:
A Kisközösségi Program munkatársainak fő célja, hogy minél több ökologikus helyi kisközösség kialakulását segítsük elő a Kárpát-medencében, mindenféle méretű településen. Olyan kisközösségekét, amelyek hozzájárulnak egy kevésbé környezetterhelő életmód kialakításához, az egy helyen lakó emberek közösséggé kovácsolásához, valamint a helyi gazdaság erősödéséhez. Abban hiszünk, hogy az ökológiai válságtól csak akkor szabadulhatunk meg, ha az egy helyen lakó emberek közötti együttműködés a mainál sokkal inkább előtérbe kerül.

Beszélgetőtársunk bemutatkozása:
Flórián Norbert biológusként végezett az ELTE-n, a Szent István Egyetemen doktorandusz, és az MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézetében dolgozik (talajlakó gerinctelen közösségekkel foglalkozik, és azzal, hogy a klimatikus tényezők, hogyan befolyásolják ezeket a közösségeket.) „Szerencsés vagyok, mert a munkám egyben a hobbim is.” – mondja. Amellett, hogy a Kisközösségi Program munkatársaként többek között a gyerekeknek szóló Látó-Mező Közösségi Ökotábor szervezője és táborvezetője, a Jane Goodall Intézetnél is dolgozik a békamentésben. Itt a gyerekkel próbálják megszerettetni a kétéltűeket.

     


Időpont:

péntek, 16:00 - 18:00

Helyszín:

Kápolna kert – tölgyes tisztás

Hozzáadom a naptáramhoz:

0