Együtt élni, de nem kényszerből – co-housingok
A co-housing olyan lakóhelyet jelent, ahol emberek önszántukból alkotnak egy közösséget, részt vesznek a házuk tervezésében, és maguk szervezik a lakóközösségük életét. A co-housingban élők ökolábnyoma bármiféle környezettudatosság nélkül is általában alacsonyabb az átlagnál – de léteznek kimondottan ökotudatos co-housingok is.
Horogh Petrával beszélgetünk, aki 5 éve a Közösségen Élni kezdeményezés oszlopos tagja, nem mellesleg egy 2 éve működő lakásközösség alapítója is.
A Közösségben Élni egy olyan alulról-jövő kezdeményezés, amely célul tűzte ki budapesti/magyarországi alulról kezdeményezett co-housingok, lakás- és házközösségek alakulásának elősegítését.

Hiszel abban, hogy az ökológiai válság megoldásában sokat segíthetnek az összefogásra építő, alulról jövő kezdeményezések? Nem akarsz tétlenül ülni, hanem aktívan szeretnél tenni a környezeti problémák enyhítéséért? Vagy csak szeretnél jobban megismerni olyan működő, létező kezdeményezéseket, amelyek egy új világ lehetséges építőkockái lehetnek? A Gyüttment Fesztiválon három ilyen jó példáról beszélgetünk, olyanokról, amelyekről a Kisközösségi Program munkatársai által készített Építőkockák egy új világhoz című kötetben is írtunk, és amelyek bizonyítják, hogy Magyarországon is léteznek már egy zöldebb és igazságosabb társadalom csírái.

Kisközösségi Program bemutatkozás:
A Kisközösségi Program munkatársainak fő célja, hogy minél több ökologikus helyi kisközösség kialakulását segítsük elő a Kárpát-medencében, mindenféle méretű településen. Olyan kisközösségekét, amelyek hozzájárulnak egy kevésbé környezetterhelő életmód kialakításához, az egy helyen lakó emberek közösséggé kovácsolásához, valamint a helyi gazdaság erősödéséhez. Abban hiszünk, hogy az ökológiai válságtól csak akkor szabadulhatunk meg, ha az egy helyen lakó emberek közötti együttműködés a mainál sokkal inkább előtérbe kerül.

Beszélgetőtársunk bemutatkozása:
Horogh Petra 5 éve a Közösségen Élni kezdeményezés oszlopos tagja, nem mellesleg egy 2 éve működő lakásközösség alapítója. A Közösségben Élni egy olyan alulról-jövő kezdeményezés, amely célul tűzte ki budapesti/magyarországi alulról kezdeményezett co-housingok, lakás- és házközösségek alakulásának elősegítését.
„Mivel az ember életében a lakhatás egy erősen meghatározó elem, ezért fontos, hogy azt milyen környezetben és kikkel teszi. Hiszem, hogy Magyarországon is van létjogosultsága a co-housingoknak, mely a közösség és együttműködés értékeit a lakozásban kamatoztatja. Sok évnyi kutatás utána döntöttem úgy, hogy a közösségi együttlakásról összeszedett tudásomat a gyakorlatban is szeretném mihamarabb megtapasztalni. Ma már a mindennapokban is tapasztalom a közösségi együttlakás előnyeit és nehézségit egyaránt, melynek tapasztalatait szívesen osztom meg másokkal is.
Egy olyan lakókörnyezetet vizualizálok, ahol 10 év múlva a gyerekeim egy olyan helyen nőhetnek fel, ahol nem idegen a szomszéd, ahol nem csak a szüleik életét látják közelről, hanem más értékek mentén lakó emberektől is testközelben tanulhatnak. Ahol nem egymás mellett, hanem együtt élnek az emberek. Azon munkálkodom, hogy ez ne csak képzelet maradjon, hanem valósággá váljon.
Ezért csatlakoztam a Közösségben Élni kezdeményezéshez, mert hiszek benne, hogy együtt, közösen, közösségben könnyebb! – Sharing is caring!”

     


Időpont:

szombat, 16:00 - 18:00

Helyszín:

Kápolna kert – tölgyes tisztás

Hozzáadom a naptáramhoz:

0