A te szemeted az ő kincse – adományboltok itthon és külföldön
Az adományboltok átveszik a számodra fölöslegessé vált holmikat, majd jutányos áron értékesítik ezeket – például rászorulóknak. Eközben gyakran munkahelyeket teremtenek, illetve a bevételből civil szervezeteket támogatnak. Ráadásul hulladékból is kevesebb keletkezik így.
Hazánk egyik leginkább figyelemre méltó adománybolt-hálózatát, az E-cherry boltokat, a Közösségi Szociális Szövetkezet (KöSzSz) működteti több mint 5 éve fenntarthatóan. A Szövetkezet egyik alapítójával Faragó-Kovách Eszterrel beszélgetünk a tapasztalatokról, kihívásokról, eredményekről, az adományboltok társadalmi, gazdasági és nem utolsósorban környezeti hatásairól. Eszter az első E-cherry adománybolt működését koordinálta céhegységvezetőként. Rendszeresen vesz részt képzőként a szövetkezet adományboltnyitásra felkészítő tréningjén. 5 éve tanítja az ELTE-n a Közösségi gazdaságfejlesztés című tárgyat. Az Építőkockák egy új világhoz című kötetben az adományboltokat bemutató fejezet szakértő szerzője.

Hiszel abban, hogy az ökológiai válság megoldásában sokat segíthetnek az összefogásra építő, alulról jövő kezdeményezések? Nem akarsz tétlenül ülni, hanem aktívan szeretnél tenni a környezeti problémák enyhítéséért? Vagy csak szeretnél jobban megismerni olyan működő, létező kezdeményezéseket, amelyek egy új világ lehetséges építőkockái lehetnek? A Gyüttment Fesztiválon három ilyen jó példáról beszélgetünk, olyanokról, amelyekről a Kisközösségi Program munkatársai által készített Építőkockák egy új világhoz című kötetben is írtunk, és amelyek bizonyítják, hogy Magyarországon is léteznek már egy zöldebb és igazságosabb társadalom csírái.

Kisközösségi Program bemutatkozás:
A Kisközösségi Program munkatársainak fő célja, hogy minél több ökologikus helyi kisközösség kialakulását segítsük elő a Kárpát-medencében, mindenféle méretű településen. Olyan kisközösségekét, amelyek hozzájárulnak egy kevésbé környezetterhelő életmód kialakításához, az egy helyen lakó emberek közösséggé kovácsolásához, valamint a helyi gazdaság erősödéséhez. Abban hiszünk, hogy az ökológiai válságtól csak akkor szabadulhatunk meg, ha az egy helyen lakó emberek közötti együttműködés a mainál sokkal inkább előtérbe kerül.

Beszélgetőtársunk bemutatkozása:
Faragó-Kovách Eszter 2010-ben alapítója volt az E-cherry adományboltot működtető Közösségi Szociális Szövetkezetnek. Az első E-cherry adománybolt működését koordinálta céhegységvezetőként. Rendszeresen vesz részt képzőként a szövetkezet adományboltnyitásra felkészítő tréningjén. 5 éve tanítja az ELTE-n a Közösségi gazdaságfejlesztés című tárgyat. Jelenleg az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.-nél dolgozik mint a társadalmi vállalkozások szakértője.

      


Időpont:

vasárnap, 14:00 - 16:00

Helyszín:

Kápolna kert – tölgyes tisztás

Hozzáadom a naptáramhoz:

0