Egy hatékony megbeszélés csodákra képes. De min múlik, mitől lesz valóban eredményes egy rakat ember közötti interakció?

Ismerős az a helyzet, amikor egy csoportban ülsz és szeretnétek valamit megbeszélni, de hosszú órák után is az az érzésed, hogy nem jutottak sehova, elbeszéltetetek egymás mellett. Legyen az egy rövid vagy hosszú távú terv elkészítése, vagy valaminek a megvalósítása, minden esetben a tevékenység sikeres megvalósításának egyik siker kritériuma a munkacsoporton belüli kommunikáció és együttműködés.

A legtöbben nem látják ennek a jelentőségét. Hiszen leültünk, megbeszéltük, mégis a végén ez hangzik el:
“Én nem így gondoltam!”
“Én azt hittem, hogy …”
“Én sejtettem, hogy …”
Amikor a feladat elvégzése után elégedetlenek vagyunk eredménnyel, az emberek nem érezték jól magukat munka közben, és megvizsgáljuk ennek okait, akkor mindig kiderül, hogy a megbeszélés nem volt elég alapos.

De miért nem megy nekünk a jó megbeszélés???
Azt gondoljuk, hogyha tudunk beszélni, akkor tudunk jól megbeszélni is. Pedig ez nem így van! A kommunikációnak vannak olyan törvényszerűségei, melyeket nem mindig érzékelünk, vagy nem szoktunk figyelembe venni. Ezeknek a törvényszerűségeknek az ismerete alapvető egy facilitátor számára, aki ezek figyelembevételével megtervezi egy megbeszélés folyamatát, majd levezeti azt.

Ok, de hogy jön mindehhez az öko vonal?

Egyrészt a közösség a természet egyik legalapabb mintázata, másrészt számos olyan eszköz, módszer, gyakorlat van ebben a munkában, amiben akár érintőlegesen, akár tudatosan a természethez közelebbi állapotot meg tudjuk élni, jeleníteni. A Szatyor Egyesület öko-facilitátor nevű nemzetközi képzést szervezett áprilisban azzal a céllal, hogy csoportokkal foglalkozó emberek olyan módszertanokat, eszközöket ismerjenek meg, amely facilitálás alapjain túl az ökológiai megközelítést és rendszerszemléletet is érinti

Kármán Era: A Szatyor Egyesület elnöke

A Szatyor Egyesület civil szervezet, amely szemléletformáló programokat, műhelygyakorlatokat, termelői találkozásokat szervez annak érdekében, hogy a fenntarthatóság ne csak egy fogalom legyen, hanem a mindennapi cselekedetek alapja. Az öko-facilitátor képzés egy kicsit távolabbra mutat a mindennapi gyakorlatokról, de számunkra ugyanolyan fontos az emberek közötti kapcsolat, illetve az ökológiai értékeken szerveződő közösségek ilyen formájú segítése.

Az egyesület 2 éve Etyeken kezdett bele egy fenntarthatóság alapú közösség szervezésébe, ahol a facilitálás minden örömét és kihívását megélték már.

A képzésről és az etyeki közösségépítésről mesél, beszélget Kármán Era.

Weboldalak:
Részletesen a facilitálásról
Szatyor Egyesület

Facebook:
Szatyorbolt
Etyeki Szatyor


Időpont:

péntek, 14:00 - 16:00

Helyszín:

Közösségek udvara - műhely tér

Hozzáadom a naptáramhoz:

0