Termelőkkel dolgozunk együtt, működtetünk egy bevásárló közösségi rendszert, ezzel párhuzamosan bejártuk az ország 50 fő alatti lélekszámú önálló településeit. Van képünk róla, milyen szervezési munka segíthetné a kisléptékű élelmiszerellátás fejlesztését, hogyan járulhat ez hozzá a vidék éledéséhez.

Van egy gondolatunk erről és sok-sok tapasztalatunk. Látunk valamit, amit szeretnénk nektek elmondani. Megpróbáljuk a mi szűrőnkön láttatni azt a személyes és emocionális utat, amivel egy bevásárló közösség talpon tud maradni, amivel egy-egy falu ismét az élet színtere lehet. Erről fog szólni a műhely.

Mitől működik egy bevásárló közösség?

Kívülről többnyire nem látszik, mennyi apró lépés, folyamat és szervezési nehézség húzódik meg a háttérben. Mégis azt tapasztaltuk, hogy a működés két legfőbb motorja a végtelen empátia és hogy szeretjük csinálni.
Rendszerünkben fontossá válik a termelő, akiben a vásárló nem csak egy áruelőállító-szolgáltatót lát, hanem mögötte azt az erőfeszítést is, amellyel az élelmiszer elkészül. A vásárló a tudatosság következő fázisában felismeri, micsoda remek dolog egy olyan személyt támogatni vásárlásával, akit személyesen ismer, és aki a keletkezett hasznot jó eséllyel nem viszi ki az országból – sőt, még a régióból sem. Talán ezáltal lassan felépülhet egy-egy térség mezőgazdasága, élelmiszer-önellátása. Mindenhol vannak még gazdák, csupán jó szervezés és empátia kérdése, hogy piacra segítsük őket, vásárlóinkat és magunkat pedig egészségesebb élelmiszerhez juttassuk.

Weboldal:
kiskosarbolt.hu

Facebook:
Kiskosár Bevásárló Közösség

Mitől élednek fel a falvak?

Globális szinten az látszik, hogy nagyon hamarosan átrendeződik a világ, a hétköznapi szokásaink, egyfajta irányváltásként boldog ember lesz, aki saját maga megtermelheti az élelmét és a fölösleget eladhatja, vagy elcserélheti. Sokan ott állnak a küszöbön, mennének, váltanának, visszafordulnának egy emberibb, természet közelibb életmódhoz. Nem éri meg havi százhúszezerért robotnak lenni, rengeteg jó zsíros föld van, meg kell tanulni újra embernek lenni.

Elindultunk feltérképezni, információt gyűjteni olyan magyarországi 50 fő alatti lakosú önálló településekről, amiket kihalófélben lévő falvak közé soroltak. A projekt címe „Éledő falvak”, mert hiszünk benne, hogy hosszú, kitartó munkával újra élet lehet ezeken a településeken.

Weboldal:
eledofalvak.hu

Előadók: Lőrinc Zsuzsa és Horváth Zoltán, a Kiskosár vezetői

Lőrincz Zsuzsa, 2014-óta foglalkozom az esztergomi Kiskosár Bevásárló Közösség szervezésével. A mi rendszerünkben személyesen jelen vannak a termelők, saját maguk hozzák el a vásárlóknak a megrendelt élelmiszereket. Közösségünkben nagyon fontosnak tartjuk az emberi kapcsolatokat, az évek során a termelőkkel közvetlen kapcsolatot sikerült kialakítanunk, vásárlóink pedig elkötelezettek a termelőktől való vásárlás iránt. Személyesen elhivatott vagyok a háztáji termelés növekedése, a helyi élelmiszer fogyasztásának előnyben részesítése felé. Szívesen adom át több éves tapasztalatomat a bevásárló közösség szervezés rutinjáról, azokról a kis lépésekről, mellyel nem csak létrehozni, hanem hosszú távon működtetni lehet egy ilyen közösséget.

Horváth Zoltán, környezetgazdálkodási agrármérnök, az Esztergomi környezetkultúra Egyesület elnöke.
2001 óta végez környezeti nevelési tevékenységet, korosztálytól függetlenül otthonosan mozog tantermi, vagy szabadtéri foglalkozásoknál. Játékpedagógiai képzésekkel bővítette ismereteit a foglalkozások, előadások élményszerűvé tételéhez. A Játékkunyhó élmény program létrehozója.

Videó:
Horváth Zoltán – Kiskosárról
Éledőfalvak


Időpont:

péntek, 11:00 - 13:00

Helyszín:

Közösségek udvara - műhely tér

Hozzáadom a naptáramhoz:

0