A szex is legyen természetes: Ismerd meg a tested, és védekezz hormonok nélkül

Tinédzserként folyton azzal riogattak minket, lányokat, hogy milyen rettentően könnyű teherbe esni. Mintha már attól is megtermékenyülhetnénk, ha egy fiú csak rácsap a fenekünkre, vagy ha egy percnél tovább csókolózunk. Ennek persze van egy olyan következménye is – legalábbis esetemben volt – hogy sokáig minden egyes szex után, szanaszét aggódtam magam, hogy “jaj, most biztos terhes vagyok”. Mindegy volt, hogy védekeztünk vagy sem, mert hát “jaj, nem volt rajta végig az óvszer, és hát az előváladéktól is teherbe lehet esni”, vagy “jaj, ugyan most menstruálok, de hallottam már olyat, hogy valaki így esett teherbe”, és még sorolhatnám a sok életemet megkeserítő parát.
De valahogy túltettük magunkat ezen a korszakon fogantatás nélkül, felnőttünk, mindenki megtalálta a megfelelő eszközt a fogamzásgátlásra – vagy nem… Én nem igazán… fogamzásgátlót szedtem, vagy óvszert használtam, de bevallom volt olyan is, hogy megszakítva közösültünk (ami ugyebár kész őrültség, ha az ember lánya nem akar teherbe esni).
Aztán eljött az a kor és életszakasz, amikor már szerettem volna terhes lenni, mert megtaláltam a férfit, akivel le akartam élni életem hátralévő részét, és feltámadt bennünk a vágy egy közös gyermek iránt. Serényen neki is álltunk az előállításának, de hát, kiderült, hogy ez nem is olyan egyszerű feladat, mint ahogy azt a suliban mondták! Szerintem egy nő akkor próbálja meg először igazán megismerni saját testének működését, amikor gyereket szeretne, és nem jön össze hipp-hopp. Mi is az az ovuláció? Honnan tudhatom, hogy mikor van? Hogyan jelzi a testem, hogy épp termékeny vagyok? Sok kérdésre választ találunk az interneten, de azért fontos, hogy az ember olyantól tanulja meg ezeket a dolgokat, aki hiteles, megbízható forrás. Mi egy szuper, félig állami, félig alapítványi családtervező programban vettünk részt, ahol megtanítottak ciklusgörbét vezetni. Emlészem, milyen csodálatos volt megtapasztalni, hogy a testem milyen szuperül jelzi egy kicsi, de egyértelmű hőemelkedéssel, hogy megtörtént az ovuláció.
Teltek múltak a hónapok, aztán sok mindennel a hátunk mögött az egyik reggel pozitív lett a tesztem. Örömmámor, helyes kis rosszullétek, gondtalanul gömbölyödő pocak, csinos kismamaruhák, szülés, gyönyörű kisbaba a karban, otthon, szoptatva. Aztán 10 hónap múlva visszatért a menstruációm, és vele visszatért a kérdés is, hogy akkor most hogyan tovább? Mivel védekezzünk? Hiszen nem akartunk rögtön kistesót. Hormonokról már hallani se akartam! Így kerestem a hormonmentes megoldásokat, eszközöket, és végül így bukkantam rá nem egy tárgyra, hanem egy tudásra, ami segít megismerni a testem működését.
Ez a tudás arra is jó, hogy segítsen a mielőbbi gyermekáldásban, de – szigorúan betartva a szabályokat – fogamzásgátlásra is használható. És tudjátok milyen hatásfokkal? Olyannal mint egy fogamzásgátló tabletta! Az pedig elég jó. Csakhogy itt nem kell semmit szedni, sőt ha úgy döntesz, semmilyen eszközt sem kell használni. Emellett pedig hatalmas önbizalmat szerzel, mert ura leszel a testednek és a benne zajló folyamatoknak. Lehet, hogy inkább a saját testünk ilyen szintű megismerését kellene tanítani az iskolában, és nem indokolatlan félelmeket táplálni a gyerekekbe? Én mindenesetre biztos átadom majd ezt a tudást a gyerekeimnek, hogy sokkal magabiztosabban és szabadabban élhessék meg a szexualitásukat, mint én anno.
Ha ti is szívesen megismernétek a módszert, jöjjetek el a Gyüttment Fesztiválra! Tirczka Zsófi: Vedd fel a ritmust, kövesd a ciklust! – Természetes családtervezés című előadása szombaton 9 órakor kezdődik.
A cikk Zima Katalin írása.

A Zengő Pagony részletes programbontása

Nincs Események

Cikkek gyerek és család témában

[wp_show_posts id=”4833″]
 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük