A jószágtartás így vagy úgy, de része egy gyüttment életének. A minimum a baromfi  (a tojásért ugye), de lehet szinteket is lépni. Mondjuk sajtot készíteni… ahhoz viszont jószágot kell tartani, kecskét, juhot, tehenet. Aztán jönnek a kérdések: Melyik fajtát válasszam? Az őshonost, vagy a kitenyésztett fajtát? Fejni ki fog, én? Nem kerül bele az a finom, friss tej, csak úgy az üstbe… És mi lesz a téli takarmánnyal? Na meg ha nem lesz tej, miből élünk meg? Rengeteg kérdés merül fel, ha a jószágtartás témakörébe érünk. Sokan meghátrálnak, sokan viszont kihívásként tekintenek rá. Viszont elég felkészültek-e? A jószág nem játék, felelősséggel tartozunk érte.

Bácsi Pista alföldi pásztorember értékes tudása nem (csak) könyvekből, hanem a hortobágyi pásztoremberekkel együtt töltött időből táplálkozik. Miként kell egyesével (körmölni, nyírni, fejni) és hogyan lehet a jószágokat nagyobb állományban kezelni (legeltetés, terelés, stb.)? Milyen betegségek támadhatják meg őket és hogyan lehet őket kezelni? És egyáltalán, hogyan lehet jól tartani a jószágot? Régi tudások birtokosa Pista bácsi, amiket itt a Gyüttment fesztiválon is szeretne megosztani a jószágot tartani vágyókkal! Itt a remek a lehetőség, tessék őt meghallgatni, és kérdezni!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.